Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Η Κρεμμύδα της Πρωτοχρονιάς!!

17 Δεκεμβρίου 2012


Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, τέτοιες μέρες βγαίναμε στα χωράφια για να βρούμε κρεμμύδες. Το γούρι της Πρωτοχρονιάς, που κρεμάγαμε έξω από το σπίτι για να μας προστατέψει από το κακό.  Αν και προσέχαμε να τις βγάλουμε χωρίς να τις καταστρέψουμε, ήταν αρκετές αυτές που αχρηστεύονταν. Τα χρόνια πέρασαν, έφτιαξα το δικό μου σπιτικό και εκτός από 1-2 φορές στην αρχή, την κρεμμύδα την αγόραζα κάθε χρόνο, συνήθως από τη λαϊκή της περιοχής μου. 

Λίγες μέρες πριν σε μια μας βόλτα στο Πόρτο Γερμενό είδα σε ένα χωράφι κάτω από το Αρχαίο Φρούριο των Αιγοσθένων κάμποσες κρεμμύδες. Και τότε ξύπνησε το παιδί μέσα μου. Σταμάτησα στην άκρη του δρόμου και μπήκα στο χωράφι. Με προσοχή ξερίζωσα μια για το σπίτι.
Και τη χρονιά που έρχεται μια κρεμμύδα θα "φυλάει" το σπιτικό μας, κρεμασμένη στο μπαλκόνι μας. Μόνο που αυτή θα έχει μια άλλη, συναισθηματική, αξία, πέρα από αυτή της τήρησης ενός πατροπαράδοτου εθίμου!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!!
για την καταγωγή του εθίμου.

"το σκυλοκρέμμυδο ή κρεμμύδα ή μπότσικα (Scilla maritima ή urginea maritima) είναι συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο....
μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι....
το αναφέρουν σχεδόν όλοι οι αρχαίοι συγγραφείς σαν φυτό ιστορικό, μαγικό, θεραπευτικό, συνδεδεμένο με, την γονιμότητα...
στην αρχαία Αρκαδία το χρησιμοποιούσαν στην λατρεία του Πάνα για, να υποβοηθήσει στην γονιμότητα της Γης και να κρατήσει μακρυά τις κακόβουλες δυνάμεις...
λένε ότι για να εξαγνίσεις ένα χώρο αρκεί να κάνεις ένα γύρω κρατώντας μια αγριοκρεμμύδα....
τα ζώα δεν το τρώνε και ο χυμός του προκαλεί δερματίτιδα αν έρθει σε επαφή με το δέρμα...
η κρεμμύδα ακόμα και όταν βγαίνει  απ' τη γη  δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη.....
ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτικής της δύναμη η κρεμμύδα έχει την δύναμη  να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα γι' αυτό την πρωτοχρονιά συνηθίζεται από πάρα-πάρα πολλά άτομα να κρεμούν την κρεμμύδα στα σπίτια τους.
και την φυλάνε όλο το χρόνο για προστασία, καλή τύχη και υγεία.....
πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο καλοτυχίας και υγείας που αναφέρεται ήδη από τον 6 ο αιώνα π.Χ....
λέγεται ότι και ο ίδιος ο Πυθαγόρας  κρεμούσε την κρεμμύδα μπροστά από την πόρτα του σαν αλεξιφάρμακο...
σήμερα είναι ένα έθιμο που τείνει να εγκαταλειφθεί....
"


5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΜΥΘΕΥΤΩ ΒΟΛΒΟΥΣ ΑΓΡΙΟΚΡΕΜΜΥΔΑΣ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τους έβγαλα από το χώμα. Από εδώ και πέρα τα χωράφια και τα ρουμάνια θα είναι γεμάτα. Παραμονές Χριστουγέννων πουλάνε στα ανθοπωλεία και στις λαϊκές.

      Διαγραφή
    2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ !

      Διαγραφή
    3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ dimosf ! ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΒΡΩ ΒΟΛΒΟΥΣ ΑΓΡΙΟΚΡΕΜΜΥΔΑΣ , ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΕΔΩ ΛΑΙΚΕΣ ΠΟΥΛΟΥΝ . ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ , ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΑΠΟ " ΣΕΝΑ , ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙΣ , ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩΝΤΑΣ ΕΓΩ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ .

      Διαγραφή