Τρίτη 30 Απριλίου 2013

«Βαριές» υπογραφές!

13 Μαρτίου 2013

Πολλές φορές βλέπουμε μνημεία πάνω στα οποία κάποιοι «βάνδαλοι» έχουν γράψει, άλλος το όνομά του, άλλος ένα σύνθημα, άλλος ένα μήνυμα για την καλή του, άλλος……. Η αγανάκτηση για τέτοιες καταστροφές είναι απόλυτα φυσιολογική. Πρόκειται όμως για μια πανάρχαιη διαδικασία. Δεν έχει να κάνει με την καταγωγή ή την κοινωνική θέση του «δράστη». Πολλές φορές, άτομα που θαυμάζουμε για τη δράση τους ή την προσφορά τους, άφησαν το «αποτύπωμά» τους σε κάποιο μνημείο. Τα αρχαία μας «μάρμαρα» είναι γεμάτα με «βαριές» υπογραφές, άλλες αναγνωρίσιμες και άλλες όχι. (δες κι εδώ http://disaki.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5.html)
Μια πολύ γνωστή περίπτωση είναι η υπογραφή του Λόρδου Μπάϋρον πάνω στα μάρμαρα του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, κατά το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα το 1809.

Η προσέγγιση του Ναού είναι περιορισμένη οπότε από μακριά είναι δύσκολο να δει κανείς τις υπάρχει πάνω στα αρχαία μάρμαρα. 

Από την ανατολική πλευρά υπάρχουν δύο κίονες διαφορετικοί από τους άλλους. Έχουν σχήμα παραλληλεπίπεδο και όχι «κυλινδρικό»-δωρικό όπως οι άλλοι. Η επίπεδη επιφάνεια αποτελεί πρώτης τάξεως «πεδίο λαξευτικής δράσης». 

Στη δεξιά κολώνα φαίνονται από μακριά τα «γκράφιτι» των αλλοτινών εποχών. Το ζουμ της καινούργιας μου μηχανής μπόρεσε να αιχμαλωτίσει κάποιες λεπτομέρειες που μετά από μεγέθυνση και αύξηση της αντίθεσης (contrast) αποκάλυψε την υπογραφή που έψαχνα.

Byron. Με καλλιγραφικά γράμματα στο κάτω μέρος του δεύτερου, από κάτω, σπονδύλου. Γύρω του ένα σωρό άλλες υπογραφές τις οποίες όμως δεν μπορώ να ταυτίσω. Ακόμη και το RAVEL στον πρώτο σπόνδυλο δεν μπόρεσα να βρω αν ανήκει στο σπουδαίο Γάλλο συνθέτη.
Με αυτό το σχόλιο δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να δικαιολογήσω αυτά που βλέπουμε να γίνονται στις μέρες μας πάνω σε μνημεία. Άλλωστε άλλες εποχές τότε, άλλες εποχές σήμερα. Αλλιώς έβλεπε ο κόσμος τότε την πολιτιστική κληρονομιά, αλλιώς πρέπει να τη βλέπουμε σήμερα. Σεβασμός και προστασία είναι οι λέξεις που πρέπει να κυριαρχούν στη «σχέση» μας με αυτή.



Καλές γιορτές!

28 Μαρτίου 2013

Τη φωτογραφία τράβηξε η Μαριάννα Φ.

Η Ανάσταση. Τοιχογραφία στο Παρεκκλήσιο της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.