Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Γεώργιος Καραϊσκάκης!


Ταφικό μνημείο και τύμβος στο Φάληρο!

14 Δεκεμβρίου 2012


 Πεδίο του Άρεως (φωτο 19/3/12)

Στην πλατεία ΗΣΑΠ του Νέου Φαλήρου, μπροστά από το Γήπεδο Καραϊσκάκη, υπάρχει μια μικρή πλατεία. Αν και πλατεία ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ξέρουμε αυτή μπροστά στο κεντρικό λιμάνι, και αυτή στο Φάληρο έχει το ίδιο όνομα.
Ήταν 23 Απριλίου του 1827 που στη φονική μάχη στο χώρο αυτό, αυτή που έμεινε στην ιστορία σαν «Μάχη του Φαλήρου», μια σφαίρα βρήκε τον μεγάλο εκείνο ήρωα, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη Ήταν η μέρα της γιορτής του που άφησε την τελευταία του πνοή, με το κεφάλι ψηλά και βρίζοντας αυτόν που τον «χάλασε». Υπάρχει η άποψη πως το μοιραίο βόλι ήταν «φίλιο»!! Ήταν γνωστός αθυρόστομος ο Καραϊσκάκης και δεν χαριζόταν σε κανένα. Λέγετε λοιπόν πως είπε λίγο πριν αφήσει το μάταιο τούτο κόσμο: «Αν γίνω καλά θα τον χαλάσω εγώ αυτόν που με βάρεσε, αν ψοφήσω κλάστε μου το μπούτσο»!! Η έκβαση της μάχης ήταν ολέθρια για τους Έλληνες.
Τάφηκε στη Σαλαμίνα στο Ναό του Αγίου Δημητρίου.

 
Το 1835, ο Βαυαρός, πρώτος βασιλιάς των Ελλήνων Όθωνας (Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach), αποφάσισε να φτιάξει ένα μνημείο στον τόπο της μάχης. Υπήρξε το πρώτο μνημείο που έγινε στην Ελλάδα για τον Καραϊσκάκη. Το μνημείο αυτό ήταν «ταφικό», μιας και μετέφεραν εκεί τα οστά του ήρωα που τοποθετήθηκαν σε μαρμάρινη λάρνακα. Εδώ να πούμε πως ο Όθωνας, φαίνεται πως δεν ενδιαφερόταν και τόσο να δει το όνομά του με πηχυαία γράμματα, σαν κάτι δήμαρχους του σήμερα που το όνομά τους φιγουράρει πολλές φορές ακόμα και μεγαλύτερο από του ήρωα. Στη μαρμάρινη πλάκα το όνομα του Όθωνα υπολείπεται σε μέγεθος αυτού του Καραϊσκάκη.
Στην ίδια πλατεία υπάρχει και ένας πέτρινος τύμβος με ένα σταυρό στην κορυφή, αφιερωμένος στον ήρωα και όλους αυτούς που έπεσαν σε εκείνη τη μάχη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου