Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Καραβογιάννης!

25 Ιανουαρίου 2013

Αν και γεννήθηκε πάνω στα Μωραΐτικα βουνά (το 1790 στα Λαγκάδια της Αρκαδίας), αυτός ο ξεχωριστός Ήρωας διακρίθηκε πρώτα στη θάλασσα. Από τα βουνά ο ψηλόκορμος νέος εγκαθίσταται στα Ψαρά και μπαρκάρει στα εμπορικά για να μπει σύντομα στον αγώνα από θαλασσινό μετερέζι. Του έμελλε να είναι ο πρώτος πυρπολητής του αγώνα, όταν «στην Ερεσό, στις 27 Μαίου 1821, ο Γιάννης Θεοφιλόπουλος με πλοίαρχο τον Δημήτρη Παπανικολή πυρπολούν το δίκροτο ντελίνι του Αρναούτ. Και ύστερα στη Χίο, στις 6 Ιουνίου 1822 (λίγο μετά τις φοβερές σφαγές) ο Γιάννης Θεοφιλόπουλος με διοικητή τον Κωνσταντή Μικέ Καρναρίου ανατινάζουν τη Ναυαρχίδα “Κινούμενο Όρος” του Καρά Αλή. Κοινός συντελεστής ως πηδαλιούχος ή ως δαδούχος και στις δύο αυτές νίκες ο ορεισίβιος Θεοφιλόπουλος – εξ ου και Καραβογιάννης.»  .

 
«ΤΙΣ ΔΑΦΝΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΘΥΜΑΤΑΙ
Η ΕΡΕΣΟΣ ΚΑΙ Η ΧΙΟΣ»

«Ο Καραβογιάννης ξεκινά τον δεύτερο κύκλο των αγώνων του στη στεριά από εδώ και μπρος. Ήδη από τον Αύγουστο του 1822, δύο μήνες μετά την πυρπόληση της ναυαρχίδας του Καρά-Αλή μπαίνει στο χορό των μαχών και του πολέμου παίρνοντας μαζί με συγγενείς του μέρος σ' όλες τις εντός Πελοποννήσου μάχες και Πολιορκίες (Τριπολιτσάς) αλλά και στην Α' Πολιορκία του Μεσολογγίου και στην Πολιορκία των Αθηνών...» (από το http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/arcadia-hist/pers/theof.html )

Την προτομή του βρήκα σε μια πλατεία της Ηλιούπολης και μη γνωρίζοντας τίποτα γι αυτόν έψαξα, έμαθα, εξεπλάγην και βάζω αυτά που βρήκα εδώ. 
Και σαν επίλογο, το σύνθημα της αντιφασιστικής ομάδας αν και «βεβηλώνει» το μνημείο ενός πραγματικού αγωνιστή, έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα. Άραγε αν ζούσε στις μέρες μας ο Καραβογιάννης θα ήταν κι αυτός αντιφασίστας; Εγώ είμαι απόλυτα σίγουρος, αν και δεν υπάρχει τρόπος να το αποδείξω. Μια τέτοια ηρωική καρδιά, παρόλο που σκόρπισε θάνατο, είμαι σίγουρος πως δεν θα μπορούσε να χωράει το θάνατο σαν ιδεολογία

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου