Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ημέρα του Έθνους των Ρομά!



Βαλκάνιοι Μουσικοί στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, 20 Ιουλίου 2012

8 Απριλίου, η μέρα που οι Ρομά ή αλλιώς Τσιγγάνοι όλου του κόσμου γιορτάζουν για την ύπαρξή τους. 

Δεν υπάρχει σημείο του πλανήτη που να μην έχουν φτάσει αυτοί οι φύσει, αλλά και συνειδητοί πλάνητες. Από την άλλη είναι αυτοί που έχουν υποστεί διώξεις, γενοκτονίες αλλά και απλές διακρίσεις στις μέρες μας που υποτίθεται πως τα «πολιτισμένα» κράτη έχουν θεσπίσει νόμους και διατάξεις για την εξάλειψη τέτοιων διακρίσεων. Καθημερινή η εικόνα των τσιγγάνων που με ένα αγροτικό (πολλές φορές στα όρια της κατάρρευσης) γυρνάνε τις γειτονιές, συνοδευόμενοι από ολόκληρη την οικογένεια, για να μαζέψουν παλιοσίδερα, να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί. Άλλοι, ανάλογα την εποχή, γυρνάνε όλη τη χώρα με βαρυφορτωμένα οχήματα πουλώντας πατάτες, καρπούζια, χαλιά (κυρίως στις λαϊκές), τραπεζοκαθίσματα και ότι άλλο βάλει ο νους σου. Γυναίκες κυρίως με ένα μωρό στην αγκαλιά κάθονται και ζητιανεύουν σε σημεία που περνά κόσμος. Στα ταξίδια μου έχω συναντήσει τσιγγανάκια που γίνονται «τσιμπούρια» μέχρι να αποσπάσουν ένα κέρμα, πολλές φορές ευτελέστατο.


Ίσως η πιο όμορφη εικόνα που αφορά τους τσιγγάνους είναι η εικόνα των μουσικών.  
                                                           Σε σχολείο της πόλης Gaziantep στην Τουρκία, 28 Απριλίου 2009

Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεγάλο ταλέντο στη μουσική. Παλιότερα, όσον αφορά την παραδοσιακή μουσική, είχαν σχεδόν ταυτιστεί μαζί της. 
 Βαλκάνιοι Μουσικοί στο Μοναστηράκι, 31 Μαρτίου 2006

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε καθημερινά ομάδες τσιγγάνων μουσικών, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, μουσικών με απίστευτη δεξιοτεχνία.
Δυστυχώς οι θλιβερές εικόνες είναι μάλλον οι συχνότερες αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. 
   7 Οκτωβρίου 2009


Μια από τις πιο θλιβερές εικόνες που έχω συναντήσει ήταν ο μικρούλης τσιγγάνος, ξυπόλητος στην κρύα βροχερή μέρα του Οκτωβρίου, που ζητιάνευε μερικά χρήματα, έξω από το λαογραφικό μουσείο στην περιοχή Humulesti στην πόλη Targu Neamt της Ρουμάνικης Μολδαβίας, 
κάτω από το άγρυπνο βλέμμα ενός μεγαλύτερου, στον οποίο και έδωσε αυτά που μάζεψε.
Αυτές οι εικόνες υπάρχουν εδώ και πολλούς αιώνες και από ότι φαίνεται μάλλον θα συνεχίζουν να υπάρχουν για πολύ ακόμα. Ας ελπίσουμε μόνο, οι ίδιοι οι Ρομά να μπορέσουν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να φτιάξουν τη ζωή τους κάπως καλύτερη.
Ας ευχηθούμε λοιπόν σε αυτούς τους συνανθρώπους μας «ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ»!!

Περισσότερες πληροφορίες http://www.sansimera.gr/worldays/152




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου